- Konu Yazar
Endüstriyel otomasyon dünyasında hassasiyet ve dinamizm her zamankinden daha önemli. Parker Hannifin, bu ihtiyaca yanıt olarak elektrohidrolik kontrol platformunu genişleterek, basınç ve konum kontrol uygulamaları için entegre sensör bağlantısına sahip yeni bir hidrolik valf tanıttı. Bu yenilik, endüstriyel makinelerin dijital tedarik zincirinde merkezi bir rol oynamaya aday.
─────────────────────────
💡 DFplus Platformunun Yeni Üyesi: D-versiyon Valf
Parker Hannifin'in dördüncü nesil DFplus valf platformu, D-versiyon varyantı ile güçlendi. Bu doğrudan tahrikli valf, müşteri odaklı, kapalı döngü fonksiyonlarını desteklemek üzere tasarlandı. Yüksek dinamik tepki ve hassas kalibrasyon gerektiren uygulamalar için özel olarak geliştirilen bu donanım, pompaların hacim akışı ve gerçek zamanlı basınç ayarlamaları gibi değişkenleri düzenleyerek endüstriyel makinelerin kalbinde yer alıyor.
Özellikle kağıt üretim makinelerindeki basınç yönetim sistemleri ve yüksek hızlı hidrolik presler gibi zorlu üretim ortamlarında kullanılmak üzere optimize edildi.
🔬 Entegre Çift Döngü Mimarisi ve Sensör Arayüzleri
Geleneksel oransal valfler, makara konumunu harici bir komut sinyaline göre yönetmek için genellikle tek bir dahili kontrol döngüsüne güvenir. Ancak D-versiyon, bu yapıyı değiştirerek, valf üzerindeki elektroniklere doğrudan entegre edilmiş, serbestçe parametrelendirilebilen ikinci bir kontrol döngüsü sunuyor. Bu çift döngü topolojisi, valfin hem kendi dahili mekaniklerini hem de sistem basıncı veya silindir deplasmanı gibi harici bir proses değişkenini eş zamanlı olarak yönetmesini sağlıyor.
İkinci döngüyü kolaylaştırmak için valf elektroniği, entegre bir M12 bağlantı soketi aracılığıyla erişilebilen yüksek çözünürlüklü bir sensör sinyal arayüzüne sahip. Analog basınç veya deplasman ölçüm sensörleri, doğrudan bu porta bağlanarak çalışma güçlerini valf elektroniğinden alıyor. Bu kurulum, ayrı harici sensör güç kaynaklarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve ara kablolamayı azaltarak sinyal zayıflamasını ve elektriksel gürültü girişimini en aza indiriyor. Sistem, belirli proses gereksinimlerine göre analog ayar noktası sinyallerini girmeye olanak tanıyan seçilebilir ayar noktası konfigürasyonlarını destekliyor.
📊 Dijital Konfigürasyon ve İletişim Protokolleri
D-versiyon seçeneği, D1FP, D3FP ve D30FP oransal valf serilerinde mevcut. İkinci kontrol döngüsünün konfigürasyonu, parametrelendirilmesi ve teşhisi, manuel donanım ayarlamaları yerine dijital arayüzler aracılığıyla yapılıyor. Teknisyenler, döngü dinamiklerini Parker ProPXD parametrelendirme yazılımı veya standart bir IO-Link dijital arayüzü üzerinden yapılandırabiliyor.
Donanım, veri iletimi ve güç için standart olarak bir IO-Link Sınıf A bağlantısı kullanıyor. Gelişmiş kontrol esnekliği gerektiren uygulamalar için, gerçek zamanlı üretim taleplerine göre çalışma sırasında kontrol stratejilerini değiştirmek için anahtarlanabilir bir kontrolör mimarisi sağlayan isteğe bağlı bir IO-Link Sınıf B varyantı da mevcut.
Hidrolik Valf Sistemleri Bölümü Avrupa'ya göre, bu valfler kontrol işlemeyi ve sensör güç dağıtımını doğrudan valf düzeneğine entegre ederek yüksek dinamik, kapalı döngü kontrollü uygulamalar için uygun maliyetli bir çözüm sunuyor.
⚙️ Teknik Farklılaşma ve Rekabet Avantajı
D-versiyon valfinin temel teknik farklılığı, merkezi olmayan kontrol mimarisidir. Geleneksel yüksek dinamik valfler (örneğin Bosch Rexroth 4RPWE veya Moog D633), ikincil proses döngülerini (basınç veya konum gibi) merkezi bir Programlanabilir Mantık Denetleyicisi (PLC) veya harici bir hareket kontrolörü içinde işler. İkincil döngüyü valf elektroniğinde işlemek, kontrol döngüsü çevrim süresini kısaltır, yayılma gecikmesini azaltır ve hızlı basınç düşüşleri veya yüksek hızlı pres çevrimleri sırasında sistemin dinamik sertliğini artırır.
Ayrıca, rakip modeller yüksek hızlı fieldbus iletişimi için endüstriyel Ethernet protokollerini kullanırken, valfi genellikle bir sensör toplayıcıdan ziyade bir yürütme cihazı olarak ele alırlar. IO-Link Sınıf B ortamında otomatik sensör güç beslemesi ve entegre geri bildirim arayüzünün dahil edilmesi, D-versiyon'un bir uç düğüm (edge node) olarak hareket etmesine olanak tanır ve ana elektrik panosunda gereken G/Ç ayak izini azaltır.
Bu yeni nesil hidrolik valf, endüstriyel otomasyonda daha yüksek hassasiyet, daha hızlı tepki süreleri ve daha entegre sistemler için önemli bir adım teşkil ediyor. Parker Hannifin'in bu yeniliği, üretim süreçlerinde verimliliği ve kontrolü artırarak geleceğin akıllı fabrikalarına kapı aralıyor.