Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## 3D Sensörle Cam Yüzeylerde Hassas Ölçüm İmkanı
SmartRay, endüstriyel üretimde reflektif ve saydam yüzeylerin hassas şekilde ölçülmesini sağlayan yeni 3D sensörü ECCO X 050G'yi tanıttı. Bu sensör, özellikle cam gibi zorlu malzemelerin yüksek hassasiyetle satır içi denetimini mümkün kılıyor.
### Zorluklar: Reflektif ve Şeffaf Yüzeylerin Denetimi
Hızlı üretim hatlarında kalite kontrol amaçlı kullanılan satır içi metrologi sistemleri, parlak ve saydam malzemelerde geleneksel 3D lazer üçgenleme yöntemleriyle ölçüm yapmakta zorlanıyor. Elektronik, otomotiv ve optik sektörlerinde bu yüzeylerin doğru şekilde denetlenmesi ürün kalitesi ve süreç güvenilirliği için kritik.
### Teknoloji: Reflektif Malzemeler İçin 3D Tarama
ECCO X 050G, SmartRay’in cam tarama teknolojisini ECCO X platformuna entegre ederek parlak ve saydam yüzeylerde yüksek çözünürlük ve hızda ölçüm yapabiliyor. 450 nm dalga boyundaki mavi lazer kullanımı, reflektif yüzeylerde veri yakalama performansını artırarak geleneksel yöntemlerin zorlandığı noktalarda tutarlı 3D sonuçlar sunuyor.
### ECCO X 050G Teknik Özellikleri
- Maksimum tarama hızı: 40 kHz
- Veri noktası sayısı: Saniyede 163 milyon
- Dikey çözünürlük: 2,2–2,9 µm
- Yatay çözünürlük: 11–13 µm
- Profil başına nokta sayısı: 4.096
- Ölçüm aralığı: 15 mm
### Tasarım: Kompakt ve Entegrasyona Uygun
Kompakt tasarımı sayesinde alan kısıtlaması olan üretim hatlarına kolay entegrasyon sağlanıyor. Gigabit Ethernet bağlantısı, enkoder ara yüzleri ve yapılandırılabilir giriş/çıkış seçenekleriyle endüstriyel sistemlerle senkronize çalışabiliyor. Esnek tetikleme ve veri toplama imkanı ise otomatik denetim süreçlerine uyum sağlıyor.
### Uygulama Alanları
Mobil cihaz parçaları, yarı iletkenler, kamera ve gözlük lensleri ile otomotiv camları (örneğin ön camlar) gibi reflektif ve saydam yüzeylerin hassas ölçüm gerektirdiği alanlarda kullanılıyor. Bu sayede imalat süreçlerinde kalite kontrolü üst seviyeye çıkarıyor.
### Sonuç
ECCO X 050G, satır içi 3D metroloji ürün ailesini genişleterek zorlu yüzeylerde de hızlı ve hassas ölçüm yapılmasına olanak tanıyor. Bu yenilik, karmaşık ürünler için denetim hızını ve doğruluğunu artırarak endüstriyel üretimde kalite kontrol ve süreç optimizasyonunu geliştiriyor.