- Konu Yazar
## HERMES Startup Ödülü 2026'nın Sahibi: BTRY
Nisan 2026'da açılan HANNOVER MESSE'de, BTRY isimli İsviçreli genç start-up, ultra ince ve tamamen esnek katı hal pillerinin yenilikçi tasarımıyla HERMES Startup Ödülünü kazandı. Ödül, Almanya Federal Araştırma, Teknoloji ve Uzay Bakanı Dorothee Bär tarafından Federal Şansölye Friedrich Merz'in de katıldığı resmi açılış töreninde verildi.
### Üstün Katı Hal Pil Teknolojisi
BTRY'nin geliştirdiği ultra ince katı hal piller, hızlı şarj, yüksek sıcaklık dayanımı ve olağanüstü güvenlik özellikleriyle konvansiyonel lityum iyon pillere göre üstünlük sağlıyor. Yarı iletken üretim teknolojilerinin pili üretimine uygulanması sayesinde, daha küçük, güvenli ve dayanıklı enerji depolama çözümlerinde küresel ölçekte önemli bir gelişme kaydedildi.
Bu piller, kablosuz IoT sensörleri, giyilebilir teknolojiler ve medikal uygulamalar gibi akıllı cihazların geleceği için ideal bir temel sunuyor. Üretim süreci tamamen toksik solvent içermez ve düşük hammadde tüketimi sağlar. Piller 150 °C'ye kadar çalışabilir ve sadece 0.1 mm kalınlığıyla 1 dakikada tamamen şarj ve deşarj edilebilir.
### BTRY Ürün Özellikleri
- Ultra ince ve tam esnek katı hal pil
- Hızlı şarj imkanı
- Yüksek sıcaklık dayanımı (150 °C'ye kadar)
- Olağanüstü güvenlik seviyesi
- Üretim sürecinde toksik solvent kullanılmaz
- Düşük malzeme tüketimi
- Kalınlık: minimum 0.1 mm
- Tam şarj ve deşarj süresi: 1 dakika
Dorothee Bär, "BTRY'nin ultra ince pili rekabet gücünü artıran yenilikçi bir fikri temsil ediyor. Bu kompakt ve kaynak tasarruflu enerji depolama çözümü, geleceğe yönelik politikalarımız için bilgi yatırımıyla refahın güvence altına alınabileceğini gösteriyor." dedi.
Fraunhofer Topluluğu Başkanı ve jüri başkanı Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka ise, "Kapsamlı elektrifikasyon için özel tasarım piller, iklim nötr bir toplum yolunda kritik öneme sahip. BTRY, üstün ürün performansı ve üretim teknolojisiyle bu ihtiyacı karşılıyor ve lisans anlaşmaları için görüşmeler yapıyor. Bu başarıdan dolayı kendilerini içtenlikle kutluyorum." diye belirtti.
### HERMES Startup Ödülü Hakkında
Deutsche Messe tarafından her yıl 5 yaşından küçük ve yüksek teknolojik yenilik içeren ürün ya da çözümler sunan şirketler HERMES Startup Ödülüyle onurlandırılıyor. Ödül, HANNOVER MESSE açılış töreninde veriliyor.
### HANNOVER MESSE
HANNOVER MESSE, dünya çapında endüstri alanında öncü fuarlardan biridir. Mekanik mühendisliği, elektrik, dijital ve enerji sektörlerinden 3.000 firma, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi çözümlerini sergiler. Ana sergi alanları Otomasyon & Dijitalleşme, Enerji & Endüstriyel Altyapı ile Ar-Ge & Teknoloji Transferidir. Yapay zeka fuar genelinde önemli bir tema olarak yer alır. 2026 yılında fuar 20-24 Nisan tarihleri arasında Hannover'de ve partner ülke Brezilya ile gerçekleştirilecektir.