- Konu Yazar
BTRY adlı İsviçreli genç girişim, ultra ince ve tam esnek katı hal bataryaları ile HERMES Startup Ödülü 2026'yı kazandı. Ürün, hızlı şarj, yüksek sıcaklık dayanımı ve üstün güvenlik özellikleri sayesinde geleneksel lityum-iyon hücrelere göre avantaj sağlıyor.
### Yenilikçi Katı Hal Bataryaları
- Ultra ince, sadece 0,1 mm kalınlığında
- Tamamen esnek tasarım
- 150 °C'ye kadar çalışma sıcaklığı
- Bir dakikada tam şarj ve deşarj imkanı
- Yarı iletken üretim teknolojileri ile üretim
- Toksik solvent içermeyen ve düşük malzeme tüketimi
BTRY, yarı iletken endüstrisinin üretim teknolojilerini batarya imalatına başarılı şekilde entegre ederek, daha küçük, daha güvenli ve uzun ömürlü enerji depolama çözümleri konusunda global bir atılım yaptı. Bu teknoloji özellikle kablosuz IoT sensörleri, giyilebilir cihazlar ve medikal teknolojilerde yeni nesil akıllı cihazların geliştirilmesini mümkün kılıyor.
### Ödül Töreni ve Değerlendirmeler
19 Nisan 2026'da Hannover Messe açılışında, Almanya Araştırma, Teknoloji ve Uzay Bakanı Dorothee Bär tarafından takdim edilen ödülde, Fraunhofer Topluluğu Başkanı Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka jürinin başkanlığını yaptı. Hanselka, "İleri teknolojiye sahip enerji depolama çözümleri iklim nötr topluma geçişte kilit rol oynuyor. BTRY ürün performansı ve üretim teknolojisiyle bunu açıkça gösterdi" dedi.
Dorothee Bär ise BTRY’nin yenilikçi ve kaynak verimli çözümünün rekabetçiliği artırdığını ve geleceğe yönelik yatırımların refahı güvence altına alacağını vurguladı.
### HERMES Startup AWARD
Deutsche Messe tarafından her yıl beş yaşından küçük şirketlere verilen HERMES Startup Ödülü, teknolojik yenilik seviyesi yüksek ürün veya çözüme sahip olanları onurlandırıyor. Ödül, Hannover Messe'nin açılış töreninde takdim ediliyor.
### Hannover Messe Hakkında
Hannover Messe, endüstri sektörünün önde gelen fuarı olup, mekanik mühendislik, elektrik, dijitalleşme ve enerji sektörlerinden yaklaşık 3.000 firma en yeni çözümlerini sunuyor. Otomasyon, dijitalleşme, enerji altyapısı ve teknoloji transferi başlıkları altında fuar, yapay zekayı da kapsayan kapsamlı bir program sunuyor. 20-24 Nisan 2026 tarihlerinde Brezilya partner ülke olarak düzenlenecek.